Kakšna bo cena kurilnega olja v novem letu 2023?

Leta 2020 se je cena kurilnega olja zmanjšala vendar je le ta v zadnjih dveh letih  naredila neverjeten preskok in se podražila za kar 200%. V času kovida je bilo normalno, da se bodo cene goriv znižale ker je bil dejansko ves potniški promet zaustavljen po celem svetu. Zato so skladišča ostalih fosilnih goriv in kurilnega olja postajala prenasičena. Posledica pomanjkanja prostora v skladiščih je lastnike naftnih derivatov spravila do te meje, da so bili primorani znižati ceno goriv.

Cena kurilnega olja je bila dobrih 90 centov na liter, sedaj pa je čas, da lastniki, ki so v času epidemije utrpeli škodo dobijo nazaj svoj dobiček. Temu tako se cena goriv viša iz meseca v mesec. Cena kurilnega olja je trneutno 1,75€ na liter, cena dizelskega goriva pa kar 1,85€ na liter. Kaj to pomeni za leto 2023? Ali se bodo cene fosilnih goriv višale v nebo ali se bo zgodila regulacija na trgu? Trenutne razmere po svetu nakazujejo da bo cena kurilnega olja stagnirala še nekaj časa preden se bo zmanjšala.

Kljub dvigu cen po svetu in inflaciji je vredno premisliti, če je možno domačo peč na kurilno olje nadomestiti s kakšno drugo obliko ogrevanja. Tako bi se lahko izognili skrbem ob dvigu cen kurilnega olja. Odlična alternativa je ogrevanje na elektriko, ki jo s kombinacijo toplotne črpalke lahko porabite zelo malo.

Več o ceni kurilnega olja v letu 2023 si lahko preberete na: https://www.kgm-kalan.si/cenik/