Kaj predstavlja poročna sveča na poroki?

Poročna sveča na poročnem obredu predstavlja medsebojno komunikacijo, zaupanje, ki je ključnega pomena, ne glede ali se bo par poročil tudi cerkveno. Večkar slišimo tudi izraz “plamen vztraja, upanje ostaja”, kar s enanaša na to, da pridejo tudi težki trenutki v zakonu in takrat se spomnimo na poročno svečo, ki gori in ji ne zmanjka energije.

Poročna sveča je čudovit spomin na poročni dan in lep dekorativni element v skupnem domu.

Na poročnem obredu je prisotna tudi krstna sveča, s katero naj bi se prižgala poročna sveča novopečenih zakoncev. Krstne sveče simbolizirajo plamen vere in Kristusovega varovanja po življenski poti, zato prižig poročne sveče simbolizira plamen brezpogojne ljubezni do drugega do konca življenja. Luči njunih posameznih sveč uprizarjata združitev dveh luči v eno skupno svetlobo. Ženin in nevesta tako prižgeta vsak svojo svečo kot znamenje samske poti in življenja ter skupaj prižgeta poročno svečo, svečo združitve in skupnega življenja.

Poročna sveča je po navadi okrašena z različnimi simboli, v krščanskem svetu na njej najdemo goloba in križ, med tem ko pri necerkvenih porokah teh simbolov na poročni sveči ne najdemo. Na poročnih svečah so lahko slike para, lep napis, kratka misel ali kateri drug okrasni material. Barva sveče naj bi bila bela, ki simbolizira čistost in nedolžnost. V Sloveniji so najbolj med priljubljeni simboli: prstani, golobi. srčki, …

Tradicija prižiganja poročne sveče je mlada a hkrati zelo pomemben za poroko. Največkar se ga poslužujemo v Evropi in ZDA. Veliko vlogo pri prižigu poročne sveče imajo starši mladoporočencev. S tem, ko starši prižgejo svečo sinom ali hčerkam, simbolično sporočajo, da so jih pripravljeni spusti in prepustiti v nov svet. S tem dejanjem sporočajo nasprotnemu partnerju, da so ga sprejeli v svoj ožji del družine.