Cene kurilnega olja med leti 2019 in 2021

Cena kurilnega olja se je v zadnjih letih večkrat spremenila. Razmere, ki so zaznamovale celoten svet so močno vplivale na naftno industrijo, saj je bila pora nafte bistveno manjša. Naftne ploščadi so kljub svetovni krizi, obratovale s polno paro, na drugi strani pa je bil ves potniški in osebni promet popolnoma zaustavljen. Podjetjem, ki je ukvarjajo s pridelavo kurilnega olja, bencina in dizla so imeli polna skladišča zaloge, zato so bili primorani ceno goriv spustiti do enega evra na liter bencina.

Samo v Sloveniji se je v letu 2020 zmanjšala prodaja bencinskega in dizelskega goriva za 20%. To je predstavljal hud udarec za MOL, OMV in PertoI. Od začetka leta 2021 se je cena kurilnega olja in nafte povečala za 70 odstotkov, zaradi česar je bil opažen tudi dvig maloprodajnih cen bencina in dizla. Dandanes je cena kurilnega olja 1,155€/L, kar predstavlja strošek v višini 1155,00 €, če želimo napolniti rezervoar, ki je velik tisoč litrov.

2021-10-27_14h10_39

Vredno je premisliti, če je možno peč na kurilno olje zamenjati z kakšno alternativno obliko ogrevanja. S tem se znižajo letni stroški ogrevanja, ob enem pa se zmanjša ogljični vtis hiše. Enostavnejša izbira je pri nakupu novega avtomobila. Električna tehnologija je v zadnjih desetih letih naredila velik korak naprej in tako izbrisala nekatere dvome o dosegu ter pospeševanju vozila.

Cena naftnih derivatov bo skozi leta počasi rasla in bo regulirana glede na porabo svetovnega transporta in industrije. Zato lahko pričakujemo, da bo ob vsakem nihanju gospodarstva, zanihala tudi cena kurilnega olja in nafte.