Izbira protivlomnih vrat

Proizvajalci protivlomnih vrat nas lahko hitro zavedejo pri nakupu, saj je potrebno paziti na več elementov. Primer so certifikati, ki jih zagotavljajo proizvajalci protivlomnih vhodnih vrat, le ti morajo biti potrjeni s strani uradnega organa, poleg tega morajo ustrezati evropski zakonodaji in slediti evropskim standardom (tretji varnostni razred).

Toplotna in zvočna izolacija protivlomnih vrat je umeščena v jekleno konstrukcijo. Za mirnejše bivanje je zvočna izolacija zelo pomembna saj omejuje vnos hrupa v stanovanje, zato boste imeli mirne večere tudi če stanujete ob zelo prometni cesti. Na drugi strani je dobra toplotna izoliranost vrat potrebna za zmanjševanje toplotnih izgub. Tako boste skozi leto privarčevali pri ogrevanju ali hlajenju stanovanja.

Pri protivlomnih vratih ne smemo pozabiti na kvaliteten protivlomni mehanizem, ki ga sestavljajo ključavnica, cilindrični vložkek in kljuka za vrata. Cilindrični vložek je šibek člen vrat, preko katerega vlomilci največkrat vstopijo v stanovanje. Le tega je potrebno izbrati močnejšega, s trših materialov, ki bo skupaj z varnostno rozeto preprečil vlom.

Hitro nas lahko zmedejo kvalitetna notranja vrata in jih zamenjamo za zunanja vrata hiše. Kakorkoli moramo paziti, da izberemo prava. Zunanja vrata, za razliko od notranjih, vsebujejo zaščitne premaze in materiale namenjene izpostavljenosti zunanjim vremenskim vplivom. Takšna vrata ne rjavijo, ko zapade dež ali sneg. Po navadi so tudi dodatno izolirana proti vročini in mrazu ter imajo kvalitetnejše ključavnice in cilindrične vložke.

Nekateri proizvajalci vam bodo ponujali nizko cenovne rešitve, ki pa ne bodo dosegale standardov. Prepričajte se kako kvalitetna vhodna vrata dobite za zahtevano ceno. Cena kvalitetnih protivlomnih vrat se giblje od 1000€ do 2500€, vse je odvisno od stopnje varnosti, ki jo želite, toplotne ter zvočne izolacije in materialov. V blogu Razlike med kljukami za vrata vam bolj natančno pojasnimo razlike med notranjimi in zunanjimi kljukami za vrata, kjer so tudi omenjena varovala.