Kurilno olje je dražje od drugih energentov

Ob menjavi kurilne peči se nam vedno porodi vprašanje kaj izbrat: ali izberemo novo oljno peč,  peč na zemeljski plin, kotel na pelete ali toplotno črpalko? V preteklih letih smo v večini začeli uporabljati energente kot so elektrika, zemeljski plin, peleti,…  Novogradnje se dandanes postavljajo brez peči na kurilno olje, saj gre za fosilno gorivo, ki ob izgorevanju proizvede kar precejšnjo količino toplogrednih plinov ob tem pa je cena kurilnega olja precej visoka v primerjavi z ostalimi.

Ogrevanje prostorov za bivanje s pečjo na kurilno olje je dražje saj je izkoristek tega fosilnega energenta za ogrevanje manjši po drugi strani pa je dražji kot je na primer pri toplotni črpalki, ki za svoje delovanje potrebuje električno energijo in zrak ali vodo. Glavna konkurenca kurilnega olja je ravno toplotna črpalka, ki je vedno bolj priljubljena. Dandanes je tehnologija na področju stavbnih inštalacij in energetike napredovala, tako da so izumili toplotno črpalko.

Kurilno olje je dandanes bistveno dražji v primerjavi z ogreavnjem s toplotno črpalko. Če naredimo primerjavo se strošek delovanja TČ bistveno zmanjša kot pri kurilnem olju. Investicija nove kurilne peči  na kurilno olje je nižja, vendar je njen letni strošek za obratovanje bistveno višji kot je pri toplotni črpalki. Investicija se pri toplotni črpalki povrne že po treh letih. S toplotno črpalko lahko ogrevamo sanitarno vodo in vodo za ogrevanje bivalnih prostorov.

Peč na ogrevanje s kurilnim oljem potrebuje za svoje delovanje večji prostor, saj moramo upoštevati rezervoar za kurilno olje. Ogrevanje tople vode s sistemom na kurilno olje poteka tako, da iz rezervoarja kjer je skladiščeno kurilnego olje, po cevi teče v gorilnik kjer izgoreva v plamen. Ta plamen greje vodo, ki se nahaja v zaprtem sistemu peči. Notranji sistem v kotlovniku je narejen iz bakrenega navitja cevi skozi katerega priteka toplota iz gorilnika.

Kurilno olje se vedno manj uporablja za ogrevanje hiš. Na drugi strani vidimo večjo uporabo kurilnih naprav, ki delujejo na obnovljive energente in ne fosilna goriva.